Αποτέλεσμα αναζήτησης

Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ (?)

Και όμως! Οι πρασινοφρουροί υπάρχουν παντού!!! Απειλούν με εμφύλιο για να μην χάσουν την εξουσία τα "καλά παιδιά" του Αιγύπτιου προέδρου

 Χιλιάδες υποστηρικτές του Μουμπάρακ, πάνω σε άλογα και καμήλες, επιτέθηκαν σε Αιγύπτιους που διαδηλώνουν για ένατη ημέρα στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ (Απελευθέρωσης), αξιώνοντας την πτώση του καθεστώτος. Ανταποκριτές διεθνών μέσων μεταδίδουν ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες και από τις δύο πλευρές.

Ο στρατός, ο οποίος αρχικά τήρησε ουδέτερη στάση, φέρεται κατά πληροφορίες να επενέβη στα επεισόδια, ενώ ακούστηκαν και πυροβολισμοί.

Φιλοκαθεστωτικοί κατέβηκαν για πρώτη φορά μαζικά σήμερα στους δρόμους του Καΐρου.

Οι υποστηρικτές του Μουμπάρακ «έσπασαν» ανθρώπινη αλυσίδα που είχαν σχηματίσει οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ. Εισέβαλαν στην πλατεία κραδαίνοντας ρόπαλα και μαστίγια. Έσκισαν αφίσες κατά του Μουμπάρακ και ενεπλάκησαν σε μάχες σώμα με σώμα με τους διαδηλωτές.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι αρκετοί δημοσιογράφοι του δέχθηκαν επίθεση από φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές, οι οποίοι κατέστρεψαν εξοπλισμό των δημοσιογράφων.

Συγκρούσεις μεταξύ φιλοκαθεστωτικών και αντικυβερνητικών σημειώθηκαν το πρωί και στην Αλεξάνδρεια.

Ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι μίλησε στο BBC δηλώνοντας εξαιρετικά ανήσυχος για το ενδεχόμενο να υπάρξει λουτρό αίματος, επανέλαβε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ πρέπει να αποχωρήσει και κατήγγειλε τις «τακτικές εκφοβισμού του εγκληματικού καθεστώτος».

Το υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε ότι στις βίαιες συγκρούσεις συμμετέχουν αστυνομικοί με πολιτικά. Αποφασισμένοι να παραμείνουν στην πλατεία Ταχρίρ δήλωσαν από την πλευρά τους οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές.

Τέλος στις διαδηλώσεις ζητά ο στρατός

Οι συγκρούσεις στο Κάιρο ξέσπασαν λίγες ώρες αφότου ο στρατός κάλεσε τους Αιγύπτιους να τερματίσουν τις διαδηλώσεις, να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να βοηθήσουν στην επιστροφή της χώρας σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Στον απόηχο του διαγγέλματος του Χόσνι Μουμπάρακ, ο στρατός ανακοίνωσε ότι οι πολίτες της Αιγύπτου διαβίβασαν το μήνυμά τους, τα αιτήματά τους ακούστηκαν και ήλθε ο καιρός να βοηθήσουν την Αίγυπτο να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς ζωής.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις σας καλούν [...] Εσείς ξεκινήσατε βγαίνοντας στους δρόμους για να εκφράσετε τα αιτήματά σας, εσείς είστε αυτοί που μπορείτε να αποκαταστήσετε τους κανονικούς ρυθμούς ζωής», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ φιλοκαθεστωτικών και αντιπάλων του Μουμπάρακ, οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων που φρουρούν την πλατεία Ταχρίρ δεν φαίνεται να επενέβησαν.

Ο στρατός -ο οποίος εκλαμβάνεται ευρέως ως διαιτητής στην πολιτική κρίση, και τη στάση του επαίνεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες- κράτησε στάση υπέρ των διαδηλωτών κατά τις μαζικές συγκεντρώσεις των τελευταίων ημερών.

Στο μεταξύ, αποκαταστάθηκε η λειτουργία του Διαδικτύου στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια έπειτα από πενθήμερο μπλακάουτ. Η σύνδεση στο Ίντερνετ διεκόπη στις 28 Ιανουαρίου, στην προσπάθεια του καθεστώτος να εμποδίσει το κύμα διαδηλώσεων που οργανώθηκε μέσω Διαδικτύου.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου