Αποτέλεσμα αναζήτησης

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Η ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΦΟΥΚΟΣΙΜΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΝΠΙΛ


Τα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφος της πόλης Φουκουσίμα, η οποία έχει πληθυσμό 290.000 ανθρώπων και βρίσκεται έξω από τη ζώνη εκκένωσης που ορίστηκε γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα-Νταΐτσι, είναι υψηλότερα από τα επίπεδα που οδήγησαν στην εκκένωση της περιοχής γύρω από το Τσερνόμπιλ.

Η προειδοποίηση έρχεται από μετρήσεις του Πανεπιστημίου του Κόμπε που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό έξι οργανώσεων πολιτών.

Και στις τέσσερις περιοχές της πόλης που εξετάστηκαν, τα επίπεδα ραδιενεργού καισίου υπερέβαιναν το νόμιμο όριο των 10.000 Becquerel ανά κιλό εδάφους. Η υψηλότερη μέτρηση ήταν 46.540 Bq/kg, ενώ οι τρεις άλλες κυμαίνονταν από 16.290 έως 19.220 Bq/kg.

«Η μόλυνση του εδάφους εξαπλώνεται μέσα στην πόλη» δήλωσε ο Δρ Τομόγια Γιαμάουτσι, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κόμπε που ειδικεύεται στη ραδιενέργεια. «Τα παιδιά παίζουν με το χώμα, κάτι που σημαίνει ότι παίζουν με υψηλά επίπεδα ραδιενεργών υλικών. Πρέπει να πραγματοποιηθεί εκκένωση το ταχύτερο δυνατό» τόνισε ο Γιαμάουτσι σε ανακοίνωση που αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι οργανώσεις για λογαριασμό των οποίων πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις (το Δίκτυο της Φουκουσίμα για την Σωτηρία των Παιδιών από τη Ραδιενέργεια και πέντε ΜΚΟ) ζήτησαν την απομάκρυνση των παιδιών και των εγκύων από την πόλη.

Τόνισαν ότι η υψηλότερη από τις μετρήσεις στην πόλη υπερβαίνει τις μετρήσεις στην περιοχή που εκκενώθηκε από τις σοβιετικές αρχές μετά το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ στη σημερινή Ουκρανία το 1986.

Η πόλη της Φουκουσίμα απέχει περίπου 60 χλμ από το πυρηνικό εργοστάσιο που καταστράφηκε στο τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Βρίσκεται έξω από τη λεγόμενη ζώνη εκκένωσης, η οποία αρχικά είχε οριστεί σε ακτίνα 20 χλμ, αργότερα όμως επεκτάθηκε σε ακανόνιστο σχήμα.

Στο εργοστάσιο Φουκουσίμα-Νταΐτσι, η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco έχει ενεργοποιήσει ένα νέο σύστημα ψύξης των αντιδραστήρων με νερό που ανακυκλώνεται, ενώ παράλληλα κατασκευάζει τείχος για την αποτροπή νέας διαρροής στη θάλασσα.

Οι τέσσερις κατεστραμμένοι αντιδραστήρες προγραμματίζεται να έχουν απενεργοποιηθεί πλήρως μέχρι τον Ιανουάριο.



Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου