Αποτέλεσμα αναζήτησης

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ



Έχουν ακουστεί και γραφτεί πολλά για τους κατόχους του ελληνικού χρέους.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι οι ξένοι τοκογλύφοι οι οποίοι μας εκβιάζουν και μας γδέρνουν, για να πάρουν πίσω τα χρήματα τους. Αυτό είναι εν μέρει αλήθεια.

Ρίχνοντας μια ματιά στην έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements) βλέπουμε ότι οι «κάτοχοι» του ελληνικού χρέους είναι ευρωπαϊκές χώρες και όλως τυχαίως και τωρινοί δανειστές μας. Ίσως αυτή η έκθεση να απαντάει στο ερώτημα σχετικά με το ποιοι είναι οι «κερδοσκόποι».
Ενδεικτικά, στους ξένους δανειστές- επενδυτές συγκαταλέγονται ευαγή ιδρύματα όπως η Citigroup (κατέχει ομόλογα αξίας 2 δις ευρώ), η HSBC (1,5 δις), η Deutsche Bank (1,09 δις), οι γαλλικές BNP Paribas (5 δις) και Societe Generale (4,225 δις) αλλά και η J.P. Morgan, η Μorgan Stanley, η Merrill Lynch, οι Nomura, Barclays και Royal Bank of Scotland, οι οποίες κατέχουν κατά μέσο όρο από 200 εκατ εως 1 δις ευρώ και συνολικά πάνω από 10 δις.
Όμως δεν είναι μόνο τράπεζες, αλλά επίσης ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες όλων των ειδών. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ασφαλιστικά ταμεία Βελγίου, Ολλανδίας και Ιρλανδίας, που κατέχουν το καθένα 200- 250 εκατ ευρώ σε ελληνικά ομόλογα και ασφαλιστικές εταιρείες όπως η νορβηγική KLP.
Ακόμα, μεταξύ των ξένων τραπεζών και funds που διατηρούσαν υψηλή ποσά σε ελληνικά ομόλογα βρισκόταν η βελγική Dexia που κατείχε πάνω από 6 δις ευρώ όπως και η Defa, οι οποίες όμως φρόντισαν και τα ξεφορτώθηκαν, αφού τα πούλησαν κυρίως στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόσφατα, μάλιστα, μεγάλος αυστριακός φορέας προχώρησε από μόνος του σε «κούρεμα» της αποτίμησης των ελληνικών ομολόγων στο χαρτοφυλάκιο του κατά 25%.
Όμως, κάθε δημόσιο χρέος που σέβεται τον εαυτό του δεν έχει μονό ξένους δανειστές αλλά και εγχώριους. Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν περί τα 55 δις ευρώ σε κρατικά ομόλογα, διάρκειας από 1 εως 7 χρόνια. Πρωταθλητής στη κατοχή κρατικών ομολόγων αναδεικνύεται η Εθνική Τράπεζα, η οποία διαθέτει χαρτοφυλάκιο ομολόγων συνολικού ύψους 20,2 δις ευρώ.
Οι υπόλοιπες μεγάλες ελληνικές τράπεζες διαθέτουν τα εξής ποσά: Πειραιώς 9 δις, Eurobank 7,5 δις, Alpha Bank 4,6 δις ευρώ. Επίσης ασφαλιστικά ταμεία, όπως του Ο.Τ.Ε., το Ι.Κ.Α., των τραπεζών, το ΤΣΜΕΔΕ, ο Ο.Γ.Α., ο ΟΑΕΕ, διατηρούν πολύ μεγάλες θέσεις.
Τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι δημόσιοι φορείς κατέχουν ομόλογα συνολικού ύψους 29 δις ευρώ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου