Αποτέλεσμα αναζήτησης

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΛΕΜΜΕΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΘΕΑΣ



~TRUTH~: Όπως οι περισσοτεροι Έλληνες γνωρίζουμε, πολλά απο τα αγάλματα και τον πλούτο που μας κληροδότησε ο αρχαίος μας πολιτισμός, έχουν κλαπεί, και βρισκονται σε ξένα μουσεία, κάτι που απο την μία μας αποσπά απο τις ρίζες μας και την ιστορία μας, και απο την άλλη, εκθειάζει τα ξένα μουσεία που φιλοξενουν τα ελληνικά στολίδια πολιτισμού και ιστορίας..! 
Ένα απο τα αγάλματα που εκλάπησαν αδίκως απο τους ξένους, είναι και το πανέμορφο άγαλμα της Θεάς Νίκης της Σαμοθράκης....:

Την ίδια μοίρα λοιπόν με πολλά ελληνικά αγάλματα είχε και η Θεά Νίκη... Το άγαλμα βράθηκε απο Έλληνες στην τουρκοκρατούμενη Σαμοθράκη, στις 15 Απριλίου 1863. Έπεσε όμως στην αντίληψη του Γάλλου αρχαιολόγου Champoiseau ο οποίος χωρίς να χάσει χρόνο κατόπιν συνεννοήσεως με την γαλλική πρασβεία ώστε να εκδοθεί τουρκική άδεια έστειλε το άγαλμα στην Γαλλία..
 Το άγαλμα τοποθετήθηκε στο μουσείο του Λούβρου στις 11 Μαΐου του 1864 και όσα κομμάτια απο το υπόλοιπο τμήμα του αγάλματος βρέθηκαν στα επόμενα χρόνια συναρμολογήθηκαν στο Λούβρο και απο τότε αυτο το πανέμορφο άγαλμα κοσμεί μια ξένη πόλη..!
Το άγλμα βρίσκεται πάνω σε πλώρη πολεμικού πλοίου και έχει ύψος 5,58μ. μαζί με την πλώρη.. Το εφτιαξαν γύρω στο 190π.κ.ε(π.Χ.) νικητές απο κάποια ναυμαχία για να τιμήσουν την Θεά Νίκη. Η κεφαλή του αγάλματος καθώς και το ποιος το αφιέρωσε δεν έχουν ακόμα βρεθεί..

Μία εκδοχή λέει ότι ο Δημήτριος ο Πολιορκητής νικώντας τον στόλο του Πτολεμαίου στα ανοικτά της Κύπρου, Αφιέρωσε αυτό το άγαλμα στην Θέά τυπώνοντας μάλιστα και νομισμα με την μορφή της..
Η πιο διαδεδομένη όμως εκδοχή λέει ότι το αφιέρωσαν στην Θεά Νίκη οι Ρόδιοι, το 191 π.κ.ε.(π.Χ.) οι οποίοι νίκησαν τον Αντίοχο Γ΄ της Συρίας σε ναυμαχία στα ανοιχτά της Σίδης....

Σήμερα συνεχίζει να βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου όπως και πολλά άλλα ελληνικά αγάλματα... Ο μεγάλος Ίωνας Δραγούμης εκφράζει το παράπονό του μέσα στο δημιουργημά του Η Σαμοθάκη(1908) με τους παρακάτω στίχους...
...στο νησί παλαιόπολη, που βρήκαν την πάγκαλη, πολύτιμη Νίκη, κουτσουρεμένη απο τα χρόνια τα βάρβαρα, και την άρπαξαν ξένοι στα ξένα.....
...άφησε το νησί της και πάει αλλού,μα φεύγοντας, έσκυψε το κεφάλι της να μην την αναγνωρίσουν οι ανθρωποι, γιατι το πρόσωπό της ήταν παράξενα λυπημένο που άφησε το νησί της, ...ξέχασε όμως να κρύψει τα φτερά της .....λησμόνησε πως τα φορούσε φεύγοντας, ...και απο ταφτερά της την εγνώρισαν...

Μακάρι αυτά τα φτερά να φέρουν την Νίκη πίσω στον τόπο της, έκει όπου ανήκει.... στην Ελλάδα.
και να κατέβει και πάλι όπως τότε, απο τους Ουρανούς και να δώσει και πάλι την ελπίδα για μια νέα νίκη... μια νίκη για τους Έλληνες... μια νίκη για την Ελλάδα...(dionisosb)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου